Milans Groote Oorlog, het 45ste boek van jeugdschrijver Patrick Lagrou

 

 

KORTE INHOUD:

Milan vertrekt samen met zijn grootouders voor een weekend naar de Westhoek. De jongen kijkt er al naar uit: ze verblijven in een vakantiehoeve en zullen wandelingen maken in de streek waar in 1914 de Slag om de IJzer werd uitgevochten.
Eenmaal ter plaatse valt het nogal tegen. Het is slecht weer en zijn grootouders nemen hem mee van het ene museum naar het andere. Milan vindt het maar een saaie bedoening.
Maar dan gebeurt er ’s nachts iets bijzonders. Uit de kelders van de vakantiehoeve komen vreemde geluiden. Milan gaat in zijn eentje op verkenning uit. Voor hij het goed en wel beseft, zit hij opeens zelf midden in de ‘Groote Oorlog’ …

'Meesterverteller Patrick Lagrou brengt de Eerste Wereldoorlog in dit spannende, avontuurlijke verhaal op een meeslepende manier tot leven.'

Voor iedereen vanaf 10 jaar.

TEKSTFRAGMENT:

Wat er vooraf gebeurde: die eerste bezoekdag aan de Westhoek is voor Milan helemaal anders uitgedraaid dan hij had gewenst. Nog fel onder de indruk van wat hij heeft meegemaakt, is hij uiteindelijk laat naar bed gegaan. Toch zou hij nog niet zo snel in slaap vallen...

Milan lag nog altijd te woelen. Hij kon de slaap maar niet vatten. De beelden bleven door zijn hoofd spoken: alle plaatsen die hij vandaag had bezocht, al het vreselijke oorlogstuig dat in de musea was uitgestald, alle beelden van de documentaire die hij vanavond op televisie had gezien … En daartussendoor de foto van die vriendelijk lachende man met zijn grote snor en zijn sierlijke handschrift. Wat had zijn voorvader Emile Benaerts tijdens de laatste dagen van zijn leven niet allemaal meegemaakt!
Hier vlak bij had die arme jongeman, net zoals zo veel anderen, dagenlang rondgedwaald. Hij was bang geweest, had afgezien, voor zijn leven gevreesd en afschuwelijke dingen aanschouwd. Het hoefde Milan niet te verwonderen dat hij de slaap niet kon vatten.
En dan was er nog die vreemde geschiedenis van Emiles jongere broer Ivan. Opa Miel zou er morgen meer over vertellen. Milan had vandaag al meer dan genoeg te verwerken gekregen. Morgen kwam ook nog en dan …
De jongen spitste zijn oren. Hij dacht een vreemd gerommel gehoord te hebben. Of vergiste hij zich?
In geen tijd was hij uit zijn bed. En nu voelde hij het ook. Het was alsof de vloer lichtjes trilde. Was dit misschien een heel kleine aardbeving? Maar dat kon toch niet? Toch niet in België?
Het volgende ogenblik liep hij in zijn pyjama naar de deur van zijn kamer en trok die open.
Dat vreemde gerommel leek uit de gang te komen, maar het was nog altijd amper hoorbaar. Het kwam van beneden. Dat wilde Milan eerst onderzoeken voor hij iemand wakker maakte. Stil liep hij door de lange gang, hij daalde de trap af en bereikte de hal beneden. Opnieuw spitste hij zijn oren.
Nu wist hij zeker waar dat geluid vandaan kwam. Uit de kelder! Uit de kelder waar hij gisterenavond betrapt was, daar leek dat vreemde gerommel vandaan te komen.
In geen tijd had Milan de deur bereikt. Die trok hij open en hij wist het nu zeker. Het kwam van beneden! Ook trilde de vloer hier heviger.
Even moest de jongen opkomende angst overwinnen. Toen nam hij een besluit.
 Trede na trede daalde hij op blote voeten de oude stenen trap af. Het voelde koud aan, zowel het arduin onder zijn voeten als de kille lucht om hem heen.
Bij elke stap die hij deed, werd het gerommel luider. Het begon steeds meer te lijken op het gebulder van kanonnen. Dat gedonder had hij enkele uren geleden tijdens die documentaire op televisie ook gehoord. Zelfs de vloer en de muren van de kelder leken nu mee te trillen.
Steeds verder liep Milan onder de gewelven door. Ondertussen werd het gebulder alsmaar luider, tot het einde van de kelder in zicht kwam. Hoewel er nog amper licht was, kon Milan in de donkerste hoek nog net een nauwe gang ontwaren. Dat vreselijke lawaai leek van daar uit de verte te komen. Nu zag hij enkele vage lichtflitsen. Zou Milan zich nog verder wagen?

HOE IS HET BOEK ONTSTAAN?

Dit boek is er gekomen na de toevallige vondst van een naamplaatje (zie boven) ergens in de IJzervlakte. Tijdens de 'Groote Oorlog' had een Belgische soldaat het daar verloren.

In de dagen die daarop volgden ben ik beginnen zoeken naar de eigenaar van dat plaatje. Ook wilde ik onderzoeken welke rol die plaats tijdens de IJzerslag in oktober 1914 en ook later heeft gespeeld. Zonder het aanvankelijk te beseffen was ik in een ware goudmijn terecht gekomen. Ik had mijn verhaal gevonden!

TOEGANG TOT DIE GOUDMIJN

 

En hoe vonden jullie 'Milans Groote Oorlog' ?

Hier kan je iets SCHRIJVEN...

Hier kan je de REACTIES LEZEN...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar de BIBLIOTHEEK

webdesign by patrick lagrou