Achtergronden van het boek 'Het monster uit de diepte'

 

Wat zijn blauwe gaten ?

 

 

Overal op de Bahama-eilanden, maar ook op vele andere plaatsen in het Caribische gebied, kan je vanuit een vliegtuig die beruchte blauwe gaten aantreffen. Veel van die gaten bevinden zich op het land.

 

 

Meestal zijn ze niet zo gemakkelijk toegankelijk. Eerst moet er doorheen het dichte struikgewas een doorgang gehakt worden. Omdat het niveau van het water soms enkele meters dieper ligt, moet men er van de kant in springen. Maar er terug uit komen, kan dan wel problemen opleveren!

 

 

Duikers zorgen er dan ook voor dat er aan de kant een ladder geplaatst wordt. Eenmaal in het water, ontdekken ze dat dit water zoet en nogal troebel is. Maar zodra ze onderduiken, kan dit snel veranderen.

 

 

Opeens wordt het water dan kristalhelder en koud. Dit is de overgang naar zeewater. Ook blijken de zijkanten van het gat geen wanden meer te hebben: de duikers zijn in een ondergelopen grottenstelsel terechtgekomen...

 

 

En inderdaad, overal zien ze stalagmieten en stalactieten. Dit druipgesteente is ontstaan toen het zeeniveau nog veel lager stond dan nu. Blauwe gaten zijn immers onder water gelopen grotten waarvan een deel van het dak is ingestort.

 

 

Duiken in zo'n grottenstelsel is fantastisch, maar bijzonder gevaarlijk. Niet alleen kan je in dit gangenstelsel gemakkelijk verdwalen. Ook kan je niet zomaar naar de oppervlakte opstijgen als er in je duikfles geen lucht meer zit!

 

 

Dan zijn er ook nog de blauwe gaten die zich langsheen het ondiepe kustgedeelte bevinden. Die zijn meestal veel groter.

 

 

Ook zijn ze gemakkelijker toegankelijk. Met een kleine boot kan over de koraalriffen naar het gat gevaren worden. Daar gaat men voor anker en de duikers kunnen te water gaan.

 

 

Maar deze reusachtige gaten zijn voor duikers nog veel gevaarlijker dan die op het land. Niet alleen kan het water opeens heel troebel worden, ook kunnen stromingen de duiker opeens naar binnen meesleuren.

 

 

Heel wat duikers zijn dan ook op deze plaatsen aan hun einde gekomen. De meeste werden zelfs nooit meer teruggevonden. Duiken in blauwe gaten wordt dan ook beschouwd als een van de meest gevaarlijke activiteiten die je onder water kan beoefenen!

 

Terug naar HET MONSTER UIT DE DIEPTE