Achtergronden van het boek 'Het raadsel van de kristallen schedel'

 

Kristallen schedels

en andere Ierse raadsels

 

KRISTALLEN SCHEDELS

Vandaag de dag bestaan er twee soorten kristallen schedels. De nieuwe die met de meest moderne materialen werden vervaardigd. Ze bestaan in alle maten en worden ook nog uit andere materialen dan alleen maar kwartskristal vervaardigd. Daarnaast zijn er ook nog de oude die al vele honderden, misschien zelfs duizenden, jaren bestaan. Bijna allemaal werden ze gevonden in ruines van Maya- en Aztekentempels in Midden-Amerika. De meeste hebben de grootte van een normale mensenschedel. Voor vele van die schedels is het nog altijd een groot raadsel hoe die oude volkeren er in geslaagd zijn met hele beperkte middelen zo'n schedel te vervaardigen. Daar moet vele vele jaren werk aan geweest zijn.

Heel wat mensen geloven ook dat dergelijke schedels behoorlijk wat krachten in zich dragen. Volgens sommigen zijn het zelfs kwade krachten. Anderen geloven dat zo'n schedel een soort computer is die vol beeldmateriaal zit. Op de juiste momenten en op de juiste plaats zou men dan in staat zijn in de ogen van de schedel beelden uit het verleden te zien. In hoeverre dit allemaal met de werkelijkheid strookt, blijft ten zeerste de vraag.

Hier zien jullie een aantal oude en nieuwe schedels. Een aantal ervan kan je zelfs op het internet aankopen!

 

DE BLASKET ISLANDS

De Blasket Islands, of de Blasket-eilanden, of gewoon de Blaskets is een kleine eilandengroep helemaal in het westen van Ierland.

Ze vormen het meest westelijke stukje land van heel Europa. Het grootste eiland van de groep is Great Blasket, met een lengte van zeven kilometer. Dit eiland ligt op anderhalve kilometer van het Dingle-schiereiland.

Links zie je Great Blasket en rechts een deel van het Dingle-schiereiland.

Tot 1953 werd Great Blasket nog bewoond, maar sindsdien leven er op het eiland alleen nog vogels en zeerobben. Bij dat grote strand lag de haven. De meeste huizen liggen er nu heel vervallen bij.

Great Blasket is een heel ruw eiland. Het kan er soms verschrikkelijk stormen. Daarom dat er rondom het eiland nog steeds wrakken van Spaanse galjoenen liggen.

 

RAADSELACHTIGE FIGUREN

De Ierse sprookjeswereld kent vele tientallen geheimzinnige figuren. Tot enkele generaties geleden geloofden nog vele mensen in het bestaan ervan. Nu is dat alleen nog het geval in de meest afgelegen gebieden. In het verhaal 'Het raadsel van de kristallen schedel' komen enkele van die raadselachtige figuren even aan bod.

De grey man:

De grijze man komt alleen maar tevoorschijn wanneer het buiten mistig of nevelig wordt. Maar nooit zal je hem duidelijk kunnen zien. Hij wordt vooral gevreesd omdat hij van de dichte mist gebruik maakt om voor de eenzame reiziger gevaren langs de weg, zoals bijv. een afgrond, aan het zicht te onttrekken.

De merrow:

Een merrow is een elfenvrouw die in de diepte van de zee woont. Soms komt ze aan land om dan met een mens te trouwen. Ze zijn meestal hele goede huishoudsters, maar blijven wel hun hele leven koel en afstandelijk

De leprechaun:

Een leprechaun is een klein, oud ventje met een groen jasje en een hoge hoed. Meestal zijn ze schoenmaker. Sommigen zouden echter ook een schat bewaken. Mensen die deze schat willen bemachtigen, kunnen echter de woede van de leprechaun op de hals halen. En wat er dan gebeurt...

 

Terug naar HET RAADSEL VAN DE KRISTALLEN SCHEDEL