Jullie meesterwerken:

 

 

1. Het winnende verhaal van de grote Patrick Lagrou schrijfwedstrijd

amythest_t.gif (10641 bytes)

De kotsschool

door Eline Tack uit St. Pieters-Kapelle

 

Frederik slaakte een diepe zucht toen hij de hoge, grauwe muren van het instituut zag. "Dit wordt dus je nieuwe school," zei zijn vader, die de auto tot stilstand liet komen voor een groot hek. Een bewaker in uniform kwam uit een wachthokje tevoorschijn en opende het hek. De onderdirecteur stond Frederik al op te wachten. "Ouders mogen het gebouw niet betreden," zei hij streng toen Frederiks vader zijn zoon wilde volgen. "Dat is een van de vele regels van dit huis. Ook bezoek krijgen, brieven schrijven of telefoneren is hier ten strengste verboden. De leerlingen mogen geen contact hebben met de buitenwereld." Frederik kromp ineen. "Je ziet je vader weer met Kerstmis," ging de onderdirecteur verder, "tenzij je straf krijgt, dan moet je wachten tot Pasen." Frederiks vader vroeg zich af of deze kostschool niet te streng was. Hij stapte langzaam in zijn auto en reed weg. Frederik zag het met lede ogen vertrekken. "Tijd om naar je klas te gaan, Frederik," zei de onderdirecteur.

Frederik volgde de man door een wirwar van duistere gangen. Totdat hij een klaslokaal werd binnengeduwd. Alle leerlingen keken op, met een vreemde blik in hun ogen. Terwijl Frederik ging zitten besefte hij opeens dat het net gieren waren die hem aanstaarden. In welke school was hij terechtgekomen?

In het lokaal stonden zo’n twintig banken en een bureau. Frederik kreeg de kriebels, alle kinderen staarden hem nog steeds aan. Hij draaide zijn hoofd weg en keek recht in het gezicht van de onderdirecteur. "Ben jij van plan je jas aan te houden?" vroeg het meisje dat in de bank voor Frederik zat. Hij schudde zijn hoofd en trok zijn jas uit. Moesten die kinderen daarom zo naar hem kijken?

De onderdirecteur ging achter het bureau staan en schraapte zijn keel. "Welkom in deze kostschool, wij zijn heel blij zoveel nieuwe leerlingen te leren kennen. Maar ook hier zijn de strenge regels gemaakt om nageleefd te worden…" Na een doodsaaie speech van twee uur verliet Frederik het kale lokaal. De onderdirecteur, de heer Valère Vampire, kwam in ganzenpas achter Frederik aan. De jas van Frederik hield hij als een vuile sok voor zich uit. "Deze hoort in de gang, jongeman. Dit wordt een kerstvakantie op school!"

Voor de tweede keer vandaag voelde Frederik zich een beetje kleiner worden. Dit was een school om een van te kotsen, een echte kotsschool!

Na een speeltijd van amper tien minuten kwam Nora de keukenmeid naar de kinderen toe. Een vettige schort omspande haar bolle buik. "Kom maar mee," knorde ze.

Nora bracht hen naar een reusachtige eetzaal. Deze was volgepropt met vele tafels en stoelen. De kinderen liepen in rij naar een grote buffettafel achteraan in de zaal. Op de tafel stonden wel dertig schalen, vol met balletjes in tomatensaus. "Toch nog een meevaller vandaag," dacht Frederik opgetogen. Dit was zijn lievelingskostje. Hij vroeg extra veel en schoof daarna aan aan de tafel met de rode stoelen. Een beetje verder aan de tafel met de zwarte stoelen zat de heer Vampire. Na het afhaspelen van het gebedje greep iedereen hongerig naar het bestek. Frederik prikte in een balletje, maar het stuiterde op de grond. Hij raapte het gevallen balletje snel op en moffelde het in een zakdoek. Bij een tweede poging slaagde hij erin een stukje naar zijn mond te brengen. "Dit lijkt net rubber," fluisterde Frederik in koor met zijn tafelgenoot. Om nog maar te zwijgen van de bloederige tomatensaus. Frederik had plots geen honger meer en duwde het bord van zich af. Hij zag de heer Vampire naar zijn tafel komen. Vlug nam hij het bestek weer ter hand en propte nog wat rubberballen in zijn mond. Gelukkig, want de onderdirecteur hield stil bij elke tafel om te verkondigen dat elk bord diende leeggegeten te worden. Toen hij aan Frederiks tafel halt hield, merkte de jongen dat bij de onderdirecteur het bloederige goedje langs beide mondhoeken naar beneden droop. Hem zo te zien kon je enkel doen besluiten dat de man zijn naam niet had gestolen.

De volledige middag werd gevuld met sport. Ondanks alles was dit toch nog meegevallen. Maar van al dat sporten had hij vreselijke honger gekregen. Gelukkig kregen de kinderen niet weer balletjes in tomatensaus voorgeschoteld. Deze keer waren het boterhammen. "Heerlijk," dacht Frederik. Nadat hij t wee sneetjes op zijn bord had liggen nam hij de aardbeienjam, een sneetje nog niet gaar gebakken rosbief en een glas water. De jongen verheugde zich op dit simpele maal. Hij at het eerste sneetje brood met aardbeienjam op. "Ik breek mijn tanden nog," dacht hij toen hij zijn tanden in het steenharde brood zette. "Was ik nu maar thuis," kreunde Frederiks tafelgenoot. Frederik wenste dit ook, maar door zijn jas in de klas achter te laten moest hij wachten tot Pasen. Hij raapte al z’n moed bij elkaar en at het volgende sneetje brood met de knalrode biefstuk op. Toen hij klaar was, keek hij naar de onderdirecteur. De man verslond zeker wel een hele koe. Op zijn bord lagen wel twintig plakjes rode rosbief. Hij schrokte het vlees naar binnen, zodat het bloed aan zijn hoektanden bleef kleven.

Die avond kon Frederik de slaap niet vatten. Zijn maag ging als een gek tekeer. Had hij dat vieze kostje van vandaag maar niet gegeten. Hij knipte zijn nachtlampje aan en keek op het wekkertje naast zijn bed. Het was al middernacht. Plots voelde hij braakneigingen. Hij kon toch niet in zijn bed kotsen. Snel holde hij de duistere gangen door tot hij eindelijk het toilet bereikte. Oef… Dat luchtte op. Frederik had tien minuten moeten kotsen. Toen hij zijn hokje verliet hoorde hij gemompel in een ander toilet. Droomde hij nu? Over de deur van het aanpalende wc-hokje hing het zwarte pak van de onderdirecteur. Voorzichtig sloop Frederik dichterbij. Hij knielde neer voor de deur en loerde eronderdoor. De man had zijn pak geruild voor een lang, zwart gewaad. Frederik hoorde de droge klik van het deurslotje en zette het op een lopen. Hij moest en zou wegkomen van deze school. Een onderdirecteur met de naam Vampire die ’s nachts veranderde in een vampier, eten dat niet te eten was… Kon het nog erger?

Frederik slaagde erin het grauwe gebouw te verlaten. Zo stil hij maar kon was hij voorbij de slapende wachter geslopen. De jongen liep en liep. Hij had een plannetje uitgedokterd. De eerste auto die hij tegenkwam zou hij doen stoppen. Als de bestuurder bereid was een lift te geven, dan zou Frederik in de auto springen… Weg van deze school.

Een witte auto kwam aangereden. Frederik sprong de weg op en deed de auto stoppen. De jongen kon zijn ogen niet geloven! Het laatste ogenblik was alles zo snel verlopen! Nu zat hij naast zijn bezorgde vader, op weg naar huis. De man wou zijn zoon niet langer op die kostschool hebben en zou bij dageraad zijn zoon van de school halen. Dat dit een paar uurtjes vroeger gebeurde, was helemaal niet erg!

amythest_t.gif (10641 bytes)

 

2. De fotocollages gemaakt in het Sint-Pauluscollege uit Gent (2001)

amythest_t.gif (10641 bytes)

GENT2.jpg (21565 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

GENT5.jpg (26455 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

GENT4.jpg (24339 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

GENT3.jpg (21305 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

GENT6.jpg (23673 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

GENT7.jpg (26759 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

GENT1.jpg (32025 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

 

3. De fotoreportage van leefschool Klavertje Vier uit Nevele (2000)

amythest_t.gif (10641 bytes)

01zww01.JPG (22844 bytes) 01zww07.JPG (43445 bytes)
01zww02.JPG (5094 bytes) 01zww03.JPG (5664 bytes) 01zww04.JPG (6764 bytes) 01zww05.JPG (7124 bytes) 01zww06.JPG (5899 bytes)
01zww00.JPG (7026 bytes) 01zww08.JPG (6070 bytes) 01zww09.JPG (4635 bytes) 01zww10.JPG (6383 bytes) 01zww11.JPG (6412 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

 

4. De resultaten van de fotowedstrijd '5 jaar Dolfijnenkind' in 1997

amythest_t.gif (10641 bytes)

01kleu1.jpg (43197 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

01kleu8.jpg (47678 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

01kleu2.jpg (27138 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

01kleu3.jpg (41376 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

01kleu4.jpg (19918 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

01kleu5.jpg (22692 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

01kleu6.jpg (20112 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

01kleu7.jpg (35538 bytes)

amythest_t.gif (10641 bytes)

TERUG NAAR DE KUNSTGALERIJ