DE LEEFWERELD VAN EEN 'ASPIE'

 

 

Met de tekst die hieronder volgt, willen aspies de neurotypische massa (de ‘anderen’ op deze planeet of de NT’s zoals wij door hen worden genoemd) informeren hoe zij in elkaar zitten, welke hun krachten en hun talenten zijn, welke beroemde aspies deze wereld hebben weten te veranderen, hoe 'aspies' het best kunnen benaderd worden en wat zij daar tegenover te bieden hebben.

 

Hoe zitten wij, aspies, precies in elkaar?

Hoewel wij er uit zien als heel normale mensen, is het voor ons aspies zelden gemakkelijk:

-      om met iemand een gesprek te beginnen.

-      om lichaamstaal van een ander te lezen.

-      om gevoelens en emoties bij andere mensen af te lezen.

-      om onze gevoelens en emoties te uiten.

-      iemand te benaderen die we leuk vinden.

-      te zien of iemand interesse in ons heeft.

Daarom vinden wij maar weinig plezier in wat de meeste NT’s (of de anderen) graag hebben zoals gezellige kletspartijen, fuiven of andere gezellige bijeenkomsten.

Daarom worden wij ook door hen snel gebrandmerkt heel asociaal te zijn.

Dit allemaal toont aan hoe moeilijk wij het hebben om met NT’s (anderen) in contact te treden. Maar dat betekent niet dat wij gedoemd zijn nooit iemand te vinden die we als vriend willen hebben of van wie we willen houden. Dit betekent ook niet dat wij niet interessant genoeg zijn om elkaar te leren kennen. Eigenlijk zijn wij heel unieke mensen. Wij hebben ook heel wat in onze mars om je leven op een positieve manier te beïnvloeden (zie verder). Kijk maar naar de geschiedenis: de meest briljante en succesrijke mensen op deze planeet waren eigenlijk aspies.

 

Welke zijn de bekendste aspies die de wereld hebben veranderd?

 

 

Welke zijn onze krachten en talenten?

Net zoals bovenvermelde personen, zijn wij aspies ons er wel degelijk van bewust dat we talenten zat hebben:

 • Zo kunnen we heel goed observeren. Hierbij hebben we vooral oog voor detail. Daardoor zien we dikwijls dingen die NT’s niet opvallen. Meestal gaan we ook verder dan het geheel. Als het moet, kunnen we geweldig goed op iets inzoomen.
 • Tegelijk is rechtlijnig en logisch denken een van onze sterkste kanten.
 • Hierbij kunnen we bijzonder creatief te werk gaan. Zo lossen we veel problemen op door ze vanuit een totaal andere invalshoek te benaderen.
 • Ook zijn we meesters in het ordenen, rangschikken en indelen.
 • Wij houden van routine en streven scrupuleus naar orde en nauwkeurigheid
 • Dat belet niet dat we verzot zijn op het leren van nieuwe dingen. Hierbij kunnen we ons met enthousiasme gooien op hobby’s waar NT’s meestal hun neus voor ophalen
 • Over het algemeen hebben we een olifantengeheugen. We houden er dan ook een encyclopedische kennis op na.
 • Meestal beschikken we over een aanzienlijke woordenschat en verdiepen we ons dan ook graag in woorden. Tegelijk zijn we gefascineerd door de humor die in bepaalde woorden kan schuilen.
 • Anderzijds zijn we trouw en eerlijk, en je kan altijd op ons rekenen. Daarom is vriendschap voor ons geen ijdel woord.
 • Zelden zullen we ook iemand zomaar beoordelen of veroordelen
 • We bezitten een sterk rechtvaardigheidsgevoel en gaan er voor om de waarheid te achterhalen.
 • We nemen het altijd op voor de underdog en willen hem dan ook graag helpen.
 • We hebben er meestal geen probleem mee anders te zijn. We hebben er zelfs plezier in tegen de stroom in te varen of ons buiten de massa te plaatsen.
 • Wat de NT’s over ons denken laat ons meestal koud. Hun goedkeuring is voor ons niet echt belangrijk.
 • We verkneukelen er ons zelfs in als ze ons bestempelen als ‘eenzaten, losers, nerds of mafkezen!’
 • Daarom zullen we ook maar zelden snel herrieschopper worden.

Aangezien geen enkele aspie dezelfde is, kunnen bovenstaande eigenschappen bij elke persoon in meer of mindere mate variëren.

 

 

Hoe ga jij in het begin het best om met een aspie?

Hoewel wij amper deelnemen aan het sociale leven, betekent dit nog niet dat wij geen vrienden willen hebben of met iemand een relatie willen aangaan. Wij hebben het niet gemakkelijk om die eerste stappen te zetten. En die anderen weten meestal niet hoe ze ons moeten aanpakken. Daarom haken jullie dikwijls veel te snel af. Hier volgt dan ook voor jullie een korte handleiding:

Vermijd oogcontact: wij aspies zijn echt verlegen mensen. Wij zijn ervoor berucht dat we tijdens een gesprek nooit oogcontact maken. Als je een aspie benadert en hij of zij maakt geen oogcontact met jou, neem dit dan zeker niet persoonlijk op. Dit betekent geenszins dat hij of zij jou wil negeren of voor jou minachting heeft. Wij aspies kunnen niet genoeg benadrukken hoezeer wij van nature verlegen zijn. Voor ons zijn er geen woorden voor om uit te leggen hoe angstig we zijn om voortdurend oogcontact te moeten maken met de persoon met wie we spreken.

Wees zo rechtlijnig mogelijk: wanneer je een aspie benadert, probeer zo veel mogelijk omwegen zoals versiertrucjes of zinnen met dubbele bodem te vermijden. Wij aspies hebben dat niet door! Wees recht voor de vuist en vertel gewoon wat er moet gezegd worden.

Beoefen veel geduld: in een gesprek hebben wij aspies de neiging veel te veel en steeds opnieuw over hetzelfde onderwerp te praten. Dit betekent geenszins dat wij brutaal zijn en jou eronder willen krijgen. Probeer heel eenvoudig wat geduld te beoefenen en de conversatie in een andere richting te duwen.

Vermijd in het begin enig fysiek contact: tenzij we je echt goed kennen, hebben wij aspies het nogal moeilijk met contacten zoals het vasthouden van de handen, het knuffelen, het kussen, enz… Toch hebben wij allemaal onze eigen grenzen. Daarom is het altijd beter eerst even gewoon te vragen of die volgende stap al mag gezet worden…

Dring niet zomaar in ons leven binnen: de meerderheid van ons, aspies, houden van een dagelijkse routine. Dit kan van alles inhouden: van het vaste moment dat we naar bed gaan, dat we opstaan, dat we ontbijten, middag- en avondmalen, van wat we regelmatig op TV bekijken, enz… We voelen ons altijd bedreigd wanneer iets of iemand deze dagelijkse routine gaat verstoren. Precies daardoor dat wij soms voor heel asociaal doorgaan. Daarom, als je met een van ons een relatie begint, mag je niet meteen opkijken als hij of zij jou niet met een vaste regelmaat komt opzoeken of als je al niet meteen bij hem of haar thuis wordt uitgenodigd. Dit betekent geenszins dat we nog niet voor jou gekozen hebben, maar gewoon dat we in ons dagelijkse leven voor jou nog geen plaatsje gevonden hebben.

Geef altijd en zo veel mogelijk uitleg als je het hebt over je gevoelens en emoties: opnieuw, wij aspies zijn niet in staat gevoelens en emoties van je af te lezen. Wees daarom geduldig op dat domein en vertel ons desnoods wat er precies in je omgaat.

Probeer altijd de dingen indachtig te zijn die wij het meest waarderen: wij aspies hebben altijd een grote en diepgaande interesse in de dingen waarvan we houden. Als jij daar eenmaal bovenaan die lijst staat, dan zullen we je nooit meer loslaten.

 

 

Wat hebben wij daar tegenover te bieden?

Wij zijn bijzonder eerlijk

Van ons, aspies, is geweten dat we eerlijk zijn. Dat komt omdat we altijd logisch en rechtlijnig denken. Ben je iemand die gemakkelijk door de waarheid gekwetst wordt, dan vraag je een aspie beter nooit zijn opinie! Wij zijn allesbehalve geen meesters in het verbloemen. Dit is soms bijzonder vervelend voor de mensen die met ons moeten leven. Anderzijds, wie met ons een relatie wil aangaan, moet absoluut geen schrik hebben voor verborgen bedoelingen. Wat je bij een aspie ziet, is ook wat je krijgt!

Wij zijn hondstrouw

Iedereen weet dat onze hersenen niet geprogrammeerd zijn om in deze wereld sociale dieren te worden. Fuiven en nieuwe mensen ontmoeten zijn het laatste van onze zorgen. Uren spenderen op café, in clubs of op fuiven interesseert ons helemaal niet. Daardoor is de kans dat we op iemand anders vallen is bijzonder klein. Bovendien houden we helemaal niet van verandering. Als we over iets tevreden zijn, dan blijven we daar graag bij. Bijna tot vervelens toe. En dat geldt nog des te meer voor een persoon. Dan hebben we meestal gekozen voor de rest van ons leven.

We begrijpen je behoefte aan een eigen leefwereld

Wij aspies houden van afzondering en kunnen dit bijzonder waarderen. Als er rondom ons veel mensen zijn, dan voelen we ons niet goed. Daarom dat we beter dan wie ook, respect hebben voor de leefruimte van anderen. We begrijpen ook hoe belangrijk het voor iemand kan zijn om wat tijd met zijn vrienden door te brengen. Zelfs al ligt dit niet in onze lijn. Kortom, als je met een aspie omgaat, zal je nooit veel schrik moeten hebben dat hij of zij zich serieus met je leven zal bemoeien.

Je bent een bofkont als je met ons dezelfde interesses mag delen

Wij aspies zijn heel creatieve mensen en dat uit zich vooral in onze hobby’s. Daar kunnen we ontzettend veel tijd in stoppen. Door al dat opzoekingswerk worden we echte specialisten. Als jij dan ook van diezelfde dingen houdt, dan zijn de uren niet meer te tellen die we samen kunnen doorbrengen. En dat geldt des te meer als dit ons beroep zou zijn.

Wij nemen de mensen zoals ze zijn

Een aspie zal steeds van je houden om wie je bent. Hoe de NT’s over je denken, welke bij hen je status is, of je al dan niet populair bent, die sociale uitwendigheden interesseren ons niet. We nemen je zoals je bent. Puur zoals wij het zien en aanvoelen.

 

Hopelijk heb je nu een beetje inzicht gekregen hoe onze wereld in elkaar zit en zal jij je niet meer laten afschrikken om met ons in contact te treden. We hebben jullie echt heel wat te bieden!

 

Grapje van een aspie, tenzij hij toch nog gelijk zou krijgen...

 

Voor meer info over aspies, asperger of autisme:

KLIK HIER VOOR VLAANDERENKLIK HIER VOOR NEDERLAND