Dit is de biografie van kinderboekenschrijver Patrick Lagrou

babyhuil.gif (9842 bytes)

DIT HEEFT PATRICK LAGROU IN ZIJN JONGE JAREN UITGESPOOKT!

 
Patrick Lagrou werd op de zaterdagavond van 1 oktober 1949 in Brugge geboren. Zijn ouders werkten heel hard, zodat ze maar weinig tijd hadden om voor hem te zorgen.

bio.foto11.gif (26948 bytes)

Een ettertje van 4 jaar. Hij zag er braaf uit, maar was dat helemaal niet!
Naar school ging hij niet graag. Daar kreeg hij vaak straf omdat hij kletste. Hij had toen al heel veel te vertellen. Maar dat mocht niet in de klas. Daar hield hij vooral van opstellen schrijven, tekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Als achtjarige vertelde hij aan zijn onderwijzer dat hij ontdekkingsreiziger wilde worden. Prompt werd hij door de hele klas uitgelachen. In die tijd was er maar één persoon die hem steunde: een verre oom die als journalist in Congo werkzaam was. Die kwam hem eens per jaar bezoeken. Naar die man keek de jonge Patrick Lagrou op.
Toen hij twaalf werd, stopten zijn ouders hem in een hele strenge school, waar alles moest en niets mocht. Vanaf dat ogenblik vulde hij zijn dagen met slapen, dromen, fantaseren, lezen, verhaaltjes schrijven en tekenen. Maar ook met het pesten van vervelende leerkrachten en met het schrijven van heel wat strafwerk. Boeken vol heeft hij toen geschreven!
Eenmaal achttien, trok hij de wijde wereld in. Hij liftte heel Amerika rond en doorkruiste Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Hij verrichtte allerlei klusjes om aan de kost te komen. Over al deze reizen schreef hij reportages en gaf hij dia-voordrachten. Tussendoor volgde hij als werkstudent les aan de universiteit en werd uiteindelijk Licentiaat in de Rechten.
Daarna bleef Patrick Lagrou verder reizen en filmreportages maken. Hij bezocht Hawaï, Thailand, Mauritius, Egypte, Patagonië en Paaseiland. Hij dook wekenlang tussen de haaien in Tahiti, maakte een aardbeving mee in Californië, verbleef bij de Indianen in het Amazonewoud en bestudeerde verschillende soorten pinguïns. Ook deed hij archeologische opgravingen onder water, maakte een safari-tocht van 8.000 km doorheen Afrika en werd vastgehouden op Cuba. Hij woonde zelfs bijna twee jaar op de Bahama's om er de beruchte blauwe gaten te filmen.

 

bio.foto21.jpg (13012 bytes)

bio.foto31.jpg (12186 bytes)

 

Bij dit alles ging zijn voorkeur uit naar tropische eilanden en de wereld onder water. Hierover gaf hij in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten. Veel van zijn foto's en films werden internationaal bekroond. Ook schreef hij honderden artikels en meerdere boeken voor volwassenen. 

KLIK HIER OM AF TE DALEN IN DE ARCHIEVEN VAN PATRICK LAGROU

Tussendoor trouwde hij. Voor de afwisseling oefende hij eens een tijd lang het beroep van advocaat uit en ging op verkenning in het juridische wereldje. Daar kwam hij terecht in een onvoorstelbare jungle. Hij schrok zich een aap en keerde vlug naar de 'beschaafde' wereld terug. Vele jaren was hij ook duikinstructeur. Honderden mensen heeft hij kennis laten maken met de duiksport. Een aantal van hen werd door hem tot duikinstructeur opgeleid. Maar het schrijven bleef zijn leven beheersen.

books_flying_sky_md_clr.gif (21070 bytes)

Einde jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn eigen opgroeiende kinderen Dafni (°1980) en Nausikaä (°1982). Bij hen ontdekte hij een wereld die hij altijd had gemist. Op een dag vroeg zijn dochter waarom hij nog nooit voor kinderen had geschreven. Hij beloofde haar dat hij het zou proberen. Het werd zijn eerste jeugdboek. Na heel lang zoeken vond hij een uitgever die het wilde publiceren.
In de zomer van 1992 verscheen 'Het dolfijnenkind'. Het werd meteen het lievelingsboek van een groot deel van de Vlaamse jeugd. Niet alleen ontving Patrick Lagrou de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury, maar hij werd ook zo goed als verplicht om er meerdere vervolgen op te schrijven. Daar zijn nu al negen van verschenen. Ondertussen is 'Het Dolfijnenkind' al aan zijn 30ste editie toe. En het boek blijft maar lezers vinden!
Sindsdien rolt Patrick Lagrou van het ene jeugdboek in het andere. In 1999 verschenen zijn eerste griezelverhalen. Acht jaar later zijn eerste informatieve boeken voor de jeugd. En in 2010 het eerste deel van de nieuwe 'Klimaatreeks'. Ondertussen zijn veel van zijn boeken al in het Engels, het Duits en het Frans vertaald. Momenteel werkt hij aan zijn 46ste boek !

Meer informatie over al zijn boeken vind je in de bibliotheek van het Kraaiennest.

book_page_flip_lg_clr.gif (21191 bytes)book_page_flip_lg_clr.gif (21191 bytes)book_page_flip_lg_clr.gif (21191 bytes)book_page_flip_lg_clr.gif (21191 bytes)

 

HOMEknop.gif (2899 bytes)

TERUG NAAR HET KRAAIENNEST