De achtergronden van 'Verdwenen in de Sargassozee'

De Sargassozee

 

De Sargassozee strekt zich uit over een groot gedeelte van de Noordelijke Atlantische Oceaan, ten westen van de Verenigde Staten. 

 

Dit enorme gebied bestaat vooral uit reusachtige wiervelden die overal aan de oppervlakte van het water drijven. 

 

Kleine luchtblaasjes zorgen ervoor dat het Sargassowier aan de oppervlakte blijft hangen. Heel veel dieren en andere planten hebben in deze velden een eigen verblijfplaats gevonden.

 

Maar volgens sommigen is de Sargassozee ook nog een reusachtig scheepskerkhof waar verdwenen schepen voor eeuwig in vast zitten...

De Bermuda-driehoek

 

De Bermuda-driehoek vormt een gebied ten westen van Florida en Cuba. Een groot deel ervan bevindt zich in de Sargassozee. In het verleden zijn een groot aantal schepen en later ook vliegtuigen in deze zone op geheimzinnige wijze verdwenen. Maar het is vooral sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog dat heel wat mensen zich hiermee begonnen bezig te houden.

 

In 1978 verscheen het boek 'The Bermuda Triangle' van Charles Berlitz. Het werd een van de best verkochte boeken van dat jaar. Daarin werd voor het eerst aan het grote publiek uitgelegd welke gevaren er aan die driehoek verbonden zouden zijn. De meest opmerkelijke verdwijning is nog altijd deze van de 5 Avenger-vliegtuigen in 1945. Zonder enig spoor na te laten verdwenen 14 mensen met hun toestel in de beruchte Bermuda-driehoek.

 

Hoewel er nu nog altijd vliegtuigen en schepen op onverklaarbare wijze in deze Duivelsdriehoek blijven verdwijnen, zijn er nog altijd heel velen die er niet in geloven. Wie heeft er nu gelijk?

De tekeningen van het boek

 

De kaft van het boek en ook de kaartjes binnenin werden zoals bij de andere boeken in de serie van 'Het dolfijnenkind', door Marijke Meersman getekend.

 

Enkele jaren geleden heeft zij de andere boeken van een nieuwe kaft en van nieuwe binnentekeningen voorzien. Patrick Lagrou was uiterst tevreden met de resultaten. Voor hem blijft Marijke de beste tekenares van kinderboeken die er in Vlaanderen rondloopt!

 

Voor het kaartje op de schutbladen heeft Patrick Lagrou haar van het nodige materiaal voorzien. Dit waren vooral foto's die hij zelf had gebruikt voor het schrijven van het verhaal. Wie herkent op de tekening de Ekoba III van Professor Cauliflower, de Avengers van Vlucht 19 en de Piper Super Cruiser van Charly  Davidson? Deze drie verdwijningen spelen in dit verhaal een belangrijke rol.

 

Hetzelfde geldt voor het kaartje van het eiland binnenin. Wie vindt de tekening van Marijke terug in de satellietfoto van het echte Long Island? Als je goed kijkt, zie je onmiddellijk dat alles klopt.

 

En dit zijn dan de elementen waaruit Marijke de tekening voor de kaft heeft samengesteld. Ook  deze foto's heeft Patrick Lagrou voor het schrijven van zijn verhaal gebruikt.

 

 

Terug naar 'VERDWENEN IN DE SARGASSOZEE'