JACHT OP DE KATTENBEUL

 

 

Dit is Kadee met een jonger broertje op zijn rug.

Samen met Boontje en Simi behoort hij tot de belangrijkste katten uit het verhaal.

De hoofdfiguur is echter zijn baasje Niels, die samen met zijn klasgenote Yana en nog een aantal andere jongeren de jacht op de kattenbeul inzet.

 

 

 

 

1. Onze hoofdfiguur is een aspie,

een heel merkwaardig personage…

 

De hoofdfiguur van het verhaal is Niels. De jongen is uiterst intelligent en daardoor de knapste van de hele klas. Toch neemt hij niet meer deel aan het sociale gebeuren op school. Toen hij vroeger met zijn klasgenoten in contact wilde treden, had hij daar bijzonder veel moeite mee. Hij kan nochtans vlot praten en beschikt over een rijke woordenschat. Toch volstond dit precies niet.

Bij de anderen werd er blijkbaar nog op een andere golflengte gecommuniceerd: met lichaamstaal, met de ogen, met dubbele bodems, enz... Voor de arme Niels leek dit wel Chinees te zijn. Hij snapte daar niks van en bakte er dan ook niks van. Tot groot onbegrip, en soms ook plezier, van de anderen. Zij begrepen maar niet waarom hij hen niet kon volgen en dan ook zo vreemd reageerde. Voor hen was Niels wel een heel vreemde snuiter!

Maar wat zij niet wisten, en nu nog altijd niet beseffen, is dat Niels een ‘aspie’  is.

Wat is een ‘aspie’ nu precies?

De term 'Aspie' (spreek uit 'espie') komt uit het Engels. Het is de sympathieke afleiding van de naam ‘Asperger’. Hans Asperger (1906-1980) was de Weense arts naar wie het syndroom van Asperger is afgeleid. Eigenlijk is dit een ongelukkige term, want ‘syndroom’ betekent ‘ziektebeeld’ en aspies zijn helemaal niet ziek, integendeel!

Dat syndroom maakt dan ook nog eens deel uit van een hele reeks ‘autisme spectrum stoornissen’ (ASS). En opnieuw, het laatste wat we aan een aspie mogen zeggen, is dat hij of zij ‘gestoord’ zou zijn. Het is bijna net andersom.

Want als we de maatschappij van vandaag eens goed bekijken, dan zouden we t.o.v. een aspie veeleer mogen besluiten dat het de normale mens is die ziek en gestoord is.

Als we dan nog eens de verborgen talenten van een aspie op een rijtje zetten, dan wordt het duidelijk dat het veeleer aspies geweest zijn die onze wereld vooruit hebben geholpen!

 

VOOR MEER INFO

Over hoe een aspie nu precies in elkaar zit:

KLIK HIER

Over de verborgen krachten en talenten van een aspie:

KLIK HIER

Over bekende aspies die in de wereld veel hebben veranderd:

KLIK HIER

Over hoe jij met een aspie best vriend kan worden:

KLIK HIER

 

 

2. De katten en de drones uit het verhaal

 

Simi, klaar om het haar camera de kattenbeul op heterdaad te betrappen.

 

Onze hoofdfiguur Niels heeft met zijn medeleerlingen nog amper contact. Dat mist hij wel, maar een oplossing ligt nu eenmaal niet voor de hand. Gelukkig heeft hij na school thuis zijn eigen wereldje kunnen opbouwen.

Daar kan hij zich ongestoord bezig houden met computers, drones … en katten. Met die laatste kan hij eigenlijk stukken beter opschieten dan met mensen. Met die beestjes zit hij bijna helemaal op dezelfde golflengte. Met hen kan hij zelfs veel verder gaan dan met zijn drones of zijn computers. Ook zij kunnen uitgerust worden met een camera en een gps!

 

Drones zijn zoals computers: in het begin niet gemakkelijk om er mee om te gaan en aartsmoeilijk om er een expert in te worden. Echter niet voor Niels. Hij is immers een aspie.

 

Niettemin blijft er voor Niels dat gemis. In tegenstelling tot wat de anderen denken, heeft de jongen ook zijn gevoelens en emoties. Hij mist vrienden, maar ook een vriendinnetje. Totdat er op een dag in de klas een knap meisje binnenkomt dat hem lijkt te begrijpen. Ze delen zelfs gelijkaardige interesses: katten en drones.

Maar dan wordt in het dorp de ene kat na de andere gemolesteerd. De jongeren willen dat de dader snel gepakt wordt voordat ook hun katten aan de beurt komen. Ze zijn zelfs bereid de handen in elkaar te slaan. Maar wie beschikt over de juiste middelen en talenten om die kattenbeul op te sporen?

Voor Niels is dit het uitgelezen moment om ermee voor de dag te komen. De jacht op de kattenbeul kan beginnen. Zal hij er samen met de anderen in slagen hem op tijd te ontmaskeren? Maar ook, zal hij er in slagen met een aantal jongeren tot een hechte vriendschap te komen? En uiteindelijk, wordt Yana ook zijn vriendinnetje?

 

VOOR MEER INFO

-        Over de katten uit dit verhaal: KLIK HIER

-        Over de drones uit dit verhaal: KLIK HIER

 

Dit is het duidelijkste bewijs dat katten ook aspies zijn. Deze kat heeft het heel letterlijk begrepen!

 

 

3. HET GASTENBOEK:

Wie het verhaal heeft gelezen, kan zijn mening kwijt door hier te REAGEREN.

Hij of zij kan daar ook de REACTIES LEZEN van anderen...