LESPAKKETTEN op basis van TEKSTFRAGMENTEN

 

Zowel in Vlaanderen als in Nederland zijn er in de voorbije jaren eindwerken, brochures en handboeken verschenen met didactische tips en oefeningen om in de klas literatuur aantrekkelijker te maken. Hierbij wordt dikwijls gebruik gemaakt van fragmenten uit kinder- en jeugdboeken. Een aantal ervan komen uit boeken van Patrick Lagrou.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van dergelijke lespaketten die Patrick Lagrou in de voorbije jaren op de kop heeft kunnen tikken. De lijst is echter onvolledig. Wie op de hoogte is van het bestaan van andere, die mag hem dat altijd laten weten. De auteur zal er hem of haar heel dankbaar om zijn.

Teksten die niet overdreven lang zijn, kunnen worden gedownload om te lezen. Dit proces kan wel enkele minuten duren. Hier volgt een overzicht:

 

1. Het Dolfijnenkind

- IdeeŽnbrief, werken met boeken in de klas, lang leze de dieren, blz.17. Een realisatie van het NCJ uit 1996. Doelgroep is de eerste graad van de middelbare school.

- Interdiocesaan proefwerk, niveau einde basisonderwijs 1999, begrijpend lezen en taalbeschouwing, 3 blz. Een realisatie van VVKBaO.

- Een visie op literatuuronderwijs vandaag, toegepast in een boekproject rond 'Het Dolfijnenkind' van Patrick Lagrou. Eindwerk van Christine Broes uit 1994.

- Een beschouwing op het leesonderwijs, toegepast op 'Het Dolfijnenkind' van Patrick Lagrou. Eindwerk van Delphine Deconinck uit 1998.

 

2. Hekseneiland

- IdeeŽnbrief, werken met boeken in de klas, wie boekt die vindt, blz. 20. Een realisatie van het NCJ uit 1994. Doelgroep is de eerste graad van de middelbare school.

 

3. Het Meisje uit de Jungle

- Netwerk Nederlands, Werkboek, blz. 51 tot 52. Een realisatie van uitgeverij 'Den Gulden Engel' uit 1997. Doelgroep is de eerste graad van de middelbare school.

- Vijftig Wereldboeken, Uittreksels en lessugesties voor interculturele jeugdliteratuur, blz. 186 tot 189. Een realisatie van uitgeverij Thieme. Doelgroep is vbo/mavo en de eerste drie leerjaren havo/vwo.

 

4. Het Monster uit de Diepte

- Signaal 1, Een beestenbende, Werkboek, blz. 222 tot 224. Een realisatie van uitgeverij 'Pelckmans'.

- Netwerk Nederlands, Werkboek, blz. 142 tot 144. Een realisatie van uitgeverij 'Den Gulden Engel' uit 1997. Doelgroep is de eerste graad van de middelbare school.

 

5. Sterrenkind

- Boeken zoeken, Werkbrochure voor de leerkracht 1ste graad - secundair onderwijs, blz. 11. Een realisatie van de VBVB uit 1997.

 

6. In de Klauwen van de Duivel

- De jonge jury 1999, Handleiding voor het onderwijs, 30 kerntitels met inhoudsbeschrijving en opdrachten, blz. 44. Een realisatie van de stichtinge CPNB in het kader van de Jonge Jury 1998, Nederland. Doelgroep is 3 HAVO /VWO.

- Catechesische Service, juni 1998, Sekten: een boek & een werkmodel, blz. 1 tot 15. Doelgroep is de 2de graad van de middelbare school.

- Werkmap 'In de Klauwen van de Duivel'. Een realisatie van uitgeverij Clavis uit 1998. Kan nog steeds besteld worden. Doelgroep is de 2de graad van de middelbare school.

 

TERUG NAAR DE ARTIESTENINGANG